Tilbake

Maktspillet 2020/2021

Et interaktivt rollespill om etikk, moral og det norrøne Tinget. For 9.tr.

Maktspillet er et bestillingstilbud som anbefales på det varmeste! Her dekkes kompetansemål fra Kunnskapsløftet innen ulike fag.

Maktspillet er et påmeldingstilbud, og det tilpasses gjeldende smitterverntiltak, anbefalt av helsemyndighetene. Klassene må sette av 2 timer fra ankomst til avgang. Tidspunkt etter avtale med formidler.

Påmelding til Cathrine Glette. historieformidler@karmoy.net /  52812402

NB! husk å gi beskjed til oss i DKS Karmøy om tildelt tid, slik at vi kan bestille buss: Fra skolestart til og med uke 43 er tirsdager, torsdager og fredager ledig i august-oktober. Klokkeslett: 09.00-11.00 eller 12.00-14.00.

Alle ukedager er ledige i november og desember. 

Det samme gjelder foreløpig for våren.

Lærerveiledning

Det er utarbeidet et eget metodisk lærerhefte til spillet (se eget skriv). "Maktspillet" har mange aspekter og går på tvers av flere fag. I heftet finner du mål fra både Prinsipper for Opplæringen og Kunnskapsløftets generelle del. Kompetansemål fra fagene Norsk, Samfunnsfag og Religion, Livssyn og Etikk har stått i fokus under utarbeidelsen av dette spillet.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Karmøy kommune
  • Kunstnere/grupper: Nordvegen Historiesenter
  • Produsent: Nordvegen Historiesenter v/ Cathrine Glette
  • I samarbeid med: Kulturskrinet
  • Idé/opplegg: Cathrine Glette

Om kunstner / utøver / gruppe

Cathrine Glette, museumspedagog Maktspillet er et samarbeid mellom Avaldsnesprosjektet/Nordvegen Historiesenter og Hybris AS

Elevorientering

Gangen i spillet Rollespillet blir ledet av formidler i rollen som "lovseiemann". Gjennom film og muntlig fortelling fra "loveseiemannen" får elevene innblikk i tingsystemet. Deretter blir de delt i grupper og får utdelt "saksmapper" som presenterer dem for saker i form av faktiske historisk hendelser knyttet til Avaldsnes. Elevene skal diskutere seg fram til en dom i hver sak, basert på informasjonen i mappene. Men etikk, moral og evner til vurdering, samarbeid og argumentasjon blir satt på prøve ved at mappene inneholder forvirrende og gjerne selvmotsigende informasjon. Etter hver domsfremsigelse får gruppene se en film som forteller det faktiske historiske utløpet av hendelsen.

Publikumskommentarer